15
- kwiecień
2014
Posted By : admin
uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności alergie związane z jedzeniem występują z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu stanów także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych symptomów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o wynik niezbędne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować wiele rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie mamy wiadomości na temat składu. Zarówno w przypadku żywności, jak i leków.

czytaj dalej na naszym serwisie co to jest gluten
Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pożywienie są współcześnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale także w hipermarketach. Ponad to dużo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W jadłospisie warto zawrzeć jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie łakoci. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz